3_4_2015Ingen slår Silicon Valley när det gäller nya digitalföretag, men New York är på god väg att befästa andraplatsen, inte minst tack vare myndigheternas framsynta skattestrategier.

Det sjuder av digitala aktiviteter i the Big Apple. Det började under förra borgmästaren Michael Bloombergs tid. Han öppnade staden för unga entreprenörer och datanördar med lättillgängligt nät, samtidigt som han lockade teknikföretag med skattelättnader om de flyttade dit. Nye borgmästaren, Bill de Blasio, lanserade Digital NYC – ett PPP (samarbete mellan det offentliga och näringslivet) för att stödja teknikföretagen i förorterna, samtidigt som den aggressiva skattelättnadspolitiken fortsätter. Resultatet har blivit att New York får allt fler högprofilerade digitala företag på plats i de två klustren Manhattan Midtown South och Brooklyns DUMBO (Down Under the Manhattan Bridge).
Här finns det naturligtvis lärdomar att dra även för vårt land. En har koppling till Richard Floridas tankar om att talanger dras till kreativa miljöer, en annan att skatter är ett effektivt verktyg om man vill styra utvecklingen. Fast tanken att ge företag rejäla skattelättnader om de flyttar till ett allt kreativare och talangfullare Stockholm känns väl alltför osvensk för att vara realistisk. Men problemet är att Stockholm, precis som New York, måste konkurrera med Silicon Valley och då behöver den andra, lika viktiga, frågan hur Säffle och Sveg ska överleva hanteras på annat sätt och i andra sammanhang

 

Leave a Reply